dinsdag 4 juni 2024

Bandelier National Monument en Santa Fe

Nadat we vanmorgen in het hotel gegeten hadden zijn we in de auto gestapt en naar Bandelier National Monument gereden, dit was iets langer dan een uurtje van ons hotel. Het is een park waar vanaf ca 1150 tot 1550 een volk genaamd de Ancestral Pueblo heeft gewoond. Ze bouwden hun huizen van de vulkanische turfsteen maar gebruikten ook ruimtes in de rotswand om spullen op te slaan. In het park kun je de resten van de huizen nog vinden en enkele van de ruimtes in de wand zijn toegankelijk voor het publiek. Omdat het heel moeilijk is om alles uit te leggen hierbij een selectie van de foto's:

















Helaas komen hier ook mensen die de schoonheid en historie niet respecteren 😭:

Nog een grappig verhaal, terwijl we foto's aan het maken waren en met elkaar stonden te praten vroeg een meneer of we uit Nederland kwamen. Toen wij dat bevestigden zei hij, in enigszins gebroken Nederlands, dat hij het leuk vond om ons te ontmoeten. Hij bleek een reisleider te zijn die heel veel talen sprak en was nu met twee duitstalige dames op pad, dit resulteerde in een mengelmoes van Nederlands, Duits, Engels en Pascal heeft nog wat Spaans met hem gesproken. Het blijft leuk hoe vaak je aanspraak hebt hier!

Na de schitterende wandeling hebben we nog wat gegeten in het restaurantje (heerlijke burgers mocht je er een keer komen) en, na het aanschaffen van magneten en een sleutelhanger (die spaart Michelle), zijn we de auto weer ingestapt en gingen op weg naar Santa Fe.

Het kostte wat moeite om de auto kwijt te raken want je mag overal maximaal 2 uur (betaald) parkeren. Uiteindelijk vonden we een parkeerplaats met dagtarief naast de kerk, dat was toch wat makkelijker vonden we. Eerste stop was de basiliek van Franciscus van Assisi, wat een mooi kerkje was dat!










Daarna zijn we het stadje ingelopen en hebben wat gedronken bij het oudste restaurantje van Santa Fe, Plaza Cafe. Vervolgens zijn we de straat rondom het centrale plein rondgewandeld maar hadden het eigenlijk vrij snel allemaal wel gezien. Als je van kunst houdt is Santa Fe helemaal geweldig, er zijn overal winkels met kunst en musea. Qua bouwstijl is het echt ontzettend leuk en wat je verwacht van een Mexicaans stadje maar qua winkels is het allemaal hetzelfde. Ik hoop dat ik niemand voor het hoofd stoot maar eerlijk gezegd hadden we er meer van verwacht. Het ziet er echt wel leuk uit maar er was niet heel veel te doen (vooral met kinderen 😉).

We gingen terug naar het hotel en hebben even lekker rustig aan gedaan. De keuze voor het restaurant van vanavond werd vandaag door ondergetekende gemaakt. Het is een Italiaans restaurant genaamd Rustica geworden (bleek slechts 4 minuten met de auto te zijn) met uitsluitend huisgemaakte producten, ook de pasta wordt zelf gemaakt. Bij aankomst kregen we meteen een tafel en de vriendelijke ober nam onze bestelling op. Michelle was vooral heel blij want er stond carpaccio op het menu, en dat had ze al een tijd niet gegeten. De hoofdgerechten bestonden uit spaghetti voor Ron, Chicken Marsala voor Pascal, Shrimp Scampi voor Michelle en Chicken Parmesan voor mij. Het was echt ontzettend lekker en ik besloot (bij hoge uitzondering) een dessert te nemen want er stond tiramisu op de kaart. We hebben uiteindelijk met z'n allen ervan gegeten en het smaakte hemels! Hierbij de link: https://rusticasantafe.com/










Bij terugkomst bij het hotel zagen we deze prachtige kleuren achter de bergen.










Nou, dat was het weer voor vandaag. Morgenochtend vertrekken we naar Colorado Springs alwaar we een Airbnb hebben gehuurd en we zien wel wat de dag ons brengt.

Hopelijk tot snel maar weer!

4 opmerkingen:

Ronald zei

De mens sloopt ook alles, jammer dat jullie de loop niet konden lopen.
Eten ziet er goed uit, staat op het lijstje 😬😬

Gr. Ronald

Caro zei

Wat een prachtige dag met veel interessants te zien. Ongelooflijk hoe mensen overal weer dingen weten te vernielen, Nederlanders zijn daar ook erg goed in...
Maar zo te zien hebben jullie een heerlijke afsluiter van de dag gefactureerd bij de Italiaan, veel plezier weer morgen.

Joanne zei

Interessante dag met alle wetenswaardigheden over de oudheid. Maar kan me ook voorstellen dat het op een gegeven moment wel genoeg is geweest. Het eten ziet er trouwens erg lekker uit!

Cindy zei

Wat zijn mensen af en toe verschrikkelijk...
Uiteindelijk mooie dag geworden. Dat eten ziet er zalig uit.